Bättre att jobba i ”gröna hus”

Personer som arbetar i ”gröna hus” är mer effektiva än de som jobbar i konventionella byggnader. Det visar forskning vid University of Ohio baserad på 154 gröna hus som ihyser 2.000 personer varav 534 deltog i en studie. ”Hälsosamma byggnader reducerar sjuktid och ökar produktiviteten vilket gör det lättare att rekrytera och behålla personalen”, skriver forskarna i sin rapport.

Två huvudslutsatser i studien är:
– Nära 43 procent deltagarna ansåg sig vara mer effektiva sedan deras arbetsplats flyttat till ett grönt hus. 
– 45 procent rapporterade att personal som flyttat till ett grönt hus för att arbeta i snitt hade 2,9 sjukdagar mindre per år. Ytterligare 45 procent rapporterade att någon skillnad i sjukdagar inte gått att uppmäta. Men, noterar forskarna, ett antal av de svarande hade flyttat till förvisso gröna men byggnader där några krav på inomhusluften inte ställs. 10 procent uppgav att antalet sjukdagar ökat till följd av flytt till ett grönt hus.
Forskarna har även ägnat sig åt att räkna ut vad den ökade produktiviteten betyder i kronor och ören. Utifrån ett exempel på 23 kvadratmeter kontorsyta per anställd och genomsnittslöner blir besparingen per anställd 20,82 dollar motsvarande cirka 150 kronor till följd av den ökade produktiviteten. Den minskade sjuktiden värderas till cirka 35 kronor.
– Om du ser fördelarna i termer av rekrytering, mindre sjuktid och ökad produktivitet borde hyresgästerna vara villiga att betala mer hyra för sådana utrymmen alternativt kräva lägre hyra för mindre hälsosamma lokaler, säger Norm Miller, forskare på University of Ohio.

Läs hela rapporten på: http://catcher.sandiego.edu/items/business/Productivity_paper_with_CBRE_and_USD_Aug_2009-Miller_Pogue.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: