Solel till både bil och boende

Lindhagensterassen 3Lindhagensterassen 3 bild

Solpaneler på taket producerar energi som kan ladda elbilar i garaget men också leverera energi till elnätet. Samarbetet mellan energibolaget Fortum och Skanska är det första i sitt slag. 

Fortums och Skanskas satsning visar på en framtida lösning för hur bland annat småskalig energiproduktion, elbilar och infrastruktur för laddning kan integreras med bostäder och på så sätt bidra till att skapa hållbara städer. I framtiden väntas allt fler hushåll inte bara konsumera el utan också producera el för eget bruk med möjlighet att leverera eventuellt överskott till det allmänna elnätet.

Det aktuella projektet genomförs i bostadsrättsföreningen Lindhagensterrassen 3, som består av tre 16-våningshus huskroppar med totalt 253 lägenheter. Inflyttning sker i juni 2009 och i oktober väntas installationerna av solpaneler och laddsystem vara färdiga. Solpanelerna på taket omfattar 35 kvm och kommer att producera ca 3500 kWh per år. Installationerna genomförs i en av huskropparna, men samtliga boende kommer att ha tillgång till elbil och laddstationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: